Tajništvo: 02 450 10 90 | Odjava prehrane: 02 450 10 98 info@abesednjak.si
Select Page

V petek, 17. 5. 2024, se je z osmim kolom zaključila Štajerska kadetska liga v sezoni 2023/2024 z velikim slavjem OŠ Angela Besednjaka Maribor, ki je tekmovanje zaključila na fantastičnem 1. mestu izmed 51-ih sodelujočih šol. To je bilo že šesto zmagoslavje naše šole v zadnjih 8ih letih (od sezone 2016/2017 dalje, ko je naša šola poleg tega dosegla še dve drugi mesti).

Točke za to izjemno uvrstitev so dali seštevki prvih treh najboljših tekmovalk/tekmovalcev v kategorijah do 15, 12 in 9 let.

Našo šolo je zastopalo večje število odličnih šahistk in šahistov, pri tem pa so nekaterim med njim posegli tudi po najvišjih mestih v skupnem seštevku. S ponosom sporočamo, da je najvišjo uvrstitev v skupnem seštevku dosegel Gašper Drevenšek, ki je osvojil 3. mesto v kategoriji absolutno do 15 let (manjkal na treh turnirjih, sicer bi njegova skupna uvrstitev ob rezultatih, ki jih kazal, bila prav na vrhu). Z odlično uvrstitvijo v skupnem seštevku se mu pridružujejo še Marko Marjanović na 10. mestu ter Aleksandr Konopatskyi, ki je kljub temu, da je igral v starejši kategoriji (do 15 let), dosegel odlično 12. mesto.

Letos se iz šahovskih klopi osnovne šole Angela Besednjaka poslavljata naša šahista Žan Luka Kraner in Gašper Drevenšek, ki sta v petek odigrala zadnjo tekmovalno partijo v Štajerski kadetski ligi, njuno slovo pa smo ovekovečili z njuno skupno fotografijo. Ob slovesu od šole in njunih šahovskih potez, ki sta jih praktično skozi celotno osnovno šolo pisala v zgodovinske anale OŠ Angela Besednjaka Maribor ter pri tem dosegala izjemne rezultate, med njimi z več nazivi državnih ekipnih prvakov in viceprvakov, nazadnje prav pred kratkim, ko sta sodelovala na državnem ekipnem tekmovanju in skupaj z ostalimi fanti dosegla izjemno 2. mesto v državi v kategoriji fantje ekipno do 15 let. Obenem pa prav tako v ekipni konkurenci posegla po več nazivih regijskih ekipnih prvakov ter podprvakov in številnih drugih odličnih uvrstitev. Poleg tega pa je Gašper v navedenem obdobju osvojil še več naslovov v posamični konkurenci, in sicer državnega prvaka, regijskega prvaka in drugih izjemnih uvrstitev v času osnovnošolskega izobraževanja. Na ta način sta poskrbela za izjemno promocijo šaha tako na naši šoli, kot širše. V imenu šahistk in šahistov in naše šole jima želimo vse dobro na njuni nadaljnji šahovski, kakor tudi šolski poti.

Čestitke vsem tekmovalkam in tekmovalcem OŠ Angela Besednjaka, ki so skozi celotno minulo šolsko leto zastopali našo osnovno šolo ter na ta način poskrbeli, da je v vitrino naše šole prišel veličasten pokal za osvojeno 1. mesto v skupnem seštevku 8-ih turnirjev Štajerske kadetske lige. Rezultati so toliko veličastnejši, saj se tekmovanja redno udeležujejo tekmovalci iz Štajerske, Koroške, Prekmurja, Ljubljane in tudi Avstrije.

Na zaključnem turnirju je sodelovalo 17 tekmovalk in tekmovalcev naše šole, ki so dosegli naslednje odlične rezultate:

Kategorija absolutno do 15 let:
2. mesto Gašper Drevenšek (z doseženim istim številom točk kot zmagovalec, a s slabšim 2. kriterijem, srednji Bucholz (število točk, ki jih zberejo nasprotniki igralci z odštetim najboljšim in najslabšim),
9. mesto Aleksandr Konopatskyi,
13. mesto Rene Nikl,
20. mesto Jakob Daić,
27. mesto Žan Luka Kraner,
30. mesto Uroš Bombek.

Kategorija absolutno do 12 let:
18. mesto Marko Marjanović,
26. mesto Davud Čelenka,
41. mesto Adin Junuzović,
49. mesto Filip Golubović,
59. mesto Erik Bračič.

Kategorija absolutno do 9 let:
9. mesto David Golubović.

Kategorija dekleta do 9 let:
9. mesto Tia Živa Husel,
12. mesto Nika Denjo.

Kategorija dekleta do 12 let:
8. mesto Žana Vrtič Ferk,
12. mesto Aida Denjo,
18. mesto Meta Marinović.

Poročilo pripravil:
Miran Drevenšek, mentor ID ŠAH

 

Prilagodi izgled strani