Tajništvo: 02 450 10 90 | Odjava prehrane: 02 450 10 98 info@abesednjak.si
Select Page

Najboljše šahistke in najboljši šahisti v državi, so se v soboto, 16. 3 2024, merili v kraljevski igri na Osnovni šoli Matije Čopa v Kranju, kjer je potekalo državno osnovnošolsko ekipno prvenstvo v pospešenem šahu, v kategorijah do 15 let, ločeno dekleta in fantje.

Našo šolo je zastopala ekipa fantov, v kategoriji fantje do 15 let, ki se je na državno prvenstvo uvrstila z osvojenim prvim mestom na področnem šahovskem tekmovanju. Šahovsko tekmovanje je potekalo v časovnem tempu 10 minut + 5 sekund dodatka na potezo v devetih šahovskih dvobojih.

Učenci Osnovne šole Angela Besednjaka Maribor so na zahtevnem tekmovanju najboljših šahistov v državi, v tekmi z 9-imi šahovskimi partijami med 20-imi sodelujočimi osnovnimi šolami zasedli izjemno 2. mesto in se okronali z nazivom: Državni osnovnošolski vice-prvaki v kategoriji fantje do 15 let. 

Ekipo so zastopali: Gašper Drevenšek (igral na 1. deski), Aleksandr Konopatskyi (igral na 2. deski), Jakob Daić (igral na 3. deski), Rene Nikl (igral na 4. deski) in Žan Luka Kraner (igral na 4. deski)

Fantje so na tekmovanju premagali 7 nasprotnih ekip, z eno ekipo remizirali in morali priznati 1 grenak poraz. Skupaj so fantje dosegli 15 match točk (za vsako zmago 2 match točki in za remi 1 točko) povsem enako kot prvouvrščena ekipa. Ker se v šahu v primeru enakega dosežka točk razvrstitev upošteva glede na dodatne kriterije, je naša ekipa tudi po 2. kriteriju imela povsem enako število točk, šele po 3. kriteriju so naši fantje zaostali za zmagovalci.

Na poti do izjemnega rezultata so naši fantje premagali ekipe naslednjih osnovnih šol: OŠ Deskle z rezultatom 3-1, OŠ Kajetana Koviča Poljčane z rezultatom 3,5-0,5, OŠ Jurija Dalmatina Krško 3,5-0,5, OŠ Primoža Trubarja Velike Lašče z rezultatom 3-1, OŠ Brezovica 2,5-1,5, OŠ Dolenjske Toplice 3-1 ter Prvo OŠ Slovenj Gradec z rezultatom 3-1, remizirali z OŠ Ljudski Vrt iz Ptuja 2-2 in izgubili proti OŠ Riharda Jakopiča iz Ljubljane 1-3. 

Fantje so pokazali izjemno zrel pristop, se v vseh partijah srčno borili ter na zelo zahtevnem šahovskem turnirju z mnogimi odlični ekipami ponovno dokazali, da sodi naša šola s svojimi dosežki v sam vrh slovenskega osnovnošolskega šaha.

Z navedenim državnim tekmovanjem se s tekem državnega nivoja poslavljata Gašper Drevenšek in Žan Luka Kraner, ki z naslednjim šolskim letom odhajata v srednjo šolo. Ob tej priložnosti se jima zahvaljujemo za njun prispevek in promocijo naše šole na šahovskem področju, kjer sta vrsto let zastopala našo šolo in dosegla številne izjemne uspehe, med njimi tudi naslove državnih ekipnih (Žan Luka in Gašper) in posamičnih prvakov (Gašper).

Ob dosežku, ki so ga dosegli učenci naše šole, jim izrekamo čestitke in se jim zahvaljujemo za zelo odgovoren pristop za dosego vrhunskega rezultata na državnem nivoju. 

Poročilo pripravil:
Miran Drevenšek, mentor ID šah

 

Prilagodi izgled strani