Tajništvo: 02 450 10 90 | Odjava prehrane: 02 450 10 98 info@abesednjak.si
Select Page

Kot je naša praksa zadnja leta, smo tudi letos na šoli pripravili tehniški dan z naslovom Varna raba interneta.

V okoli 180 državah iz celega sveta vsako leto v torek v drugem tednu februarja praznujemo dan varne rabe interneta. Na šestih od sedmih celin je vsako leto organiziranih na stotine dogodkov z namenom dviga ozaveščenosti o varni uporabi spletnih tehnologij. Dan varne rabe interneta je osrednji dogodek evropske mreže centrov za varnejši internet www.betterinternetforkids.eu. Znotraj mreže že od leta 2005 uspešno deluje tudi slovenski Center za varnejši internet in točka osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki je koordinator aktivnosti ob dnevu varne rabe interneta.
(Vir: safe.si)

Dan oz. mesec varne rabe interneta 2024 je letos posvečen problematiki spletnega nasilja. Da je spletno nasilje med mladostniki velik izziv, vsakodnevno ugotavljajo pri pogovorih z učenci in dijaki na Safe.si delavnicah (letno jih izvedejo okoli 800), kjer že učenci četrtih razredov osnovne šole redno pripovedujejo, da so bili žrtve, povzročitelji ali priče spletnega nasilja, posamezni primeri pa se pojavljajo tudi v nižjih razredih. Da so mladostniki močno vpleteni v spletno nasilje, kažejo tudi raziskave iz tega področja.

Spletnega nasilja ne smemo tolerirati, saj mladostniki blažje oblike spletnega nasilja normalizirajo, a zaradi njega kljub temu trpijo. Prav tako je zakoreninjeno napačno in škodljivo prepričanje, da si je žrtev sama kriva, da je žrtev spletnega nasilja. Številni povzročitelji in priče medvrstniškega spletnega nasilja pa so prepričani, da je vse skupaj le šala in zabavno ter se ne zavedajo, da žrtev zaradi tega trpi.

Da bi opozorili mladostnike in učitelje na perečo problematiko spletnega nasilja, smo v okviru dneva varne rabe interneta ter tehniškega dneva za naše šesto in sedmošolce pripravili različne delavnice (safe.si), kjer so spoznali pasti ter nevarnosti interneta in kako se tega ubraniti ali preprečiti. Na šolo smo prejeli tudi priročnik, ki bo v pomoč šolskim delavcem pri obravnavi incidentov spletnega nasilja.

Nekaj foto utrinkov iz dneva dejavnosti najdete v spodnji galeriji.

Dejan Žmavc, organizator

 

Prilagodi izgled strani