Tajništvo: 02 450 10 90 | Odjava prehrane: 02 450 10 98 info@abesednjak.si
Select Page

V soboto, 13. 1. 2024, so se najboljše šahistke in najboljši šahisti v državi pomerili v kraljevski igri na državnem osnovnošolskem posamičnem prvenstvu v pospešenem šahu, v tempu 10 min + 5 sekund dodatka na potezo na igralca v kategorijah do 12 in 15 let, ločeno dekleta in fantje, ki ga je tokrat gostil Maribor. Tekmovanje je potekalo v dvorani Zavoda Antona Martina Slomška pod Kalvarijo.

Naša šola je imela predstavnike v treh od štirih kategorij (dekleta do 12 let, fantje do 15 let in fantje do 12 let, manjkala nam je le predstavnica v kategoriji dekleta do 15 let). Učenci OŠ Angela Besednjaka Maribor so tekmovali na tekmovanju z devetimi šahovskimi partijami, kar je zahtevalo zbranost čez celoten turnir, ki je trajal pretežni del dneva. Ne oziraje se na to, se je do zadnje sekunde zadnje partije z medaljo zelo od blizu spogledoval Gašper Drevenšek in kljub temu, da je v zadnji partiji imel na voljo odločitev za delitev točke (remi), ni želel tvegati, da bo z osvojene pol točke turnir končal na nehvaležnem 4. mestu. Zato je tvegal, igral na vse ali nič in žal izgubil. Po turnirju je bilo jasno, da bi ob odločitvi za remi, dosegel 3. mesto, a takšno je življenje. Borbenost in občasno tveganje za ceno poraza vodi do uspeha, saj je za kaj takega treba imeti pogum, ki velikokrat v življenju nagrajuje, včasih pa tudi kaznuje. Upati si je potrebno, s čemer napredujemo. Tokrat se je sreča sicer obrnila drugam, a kdo ve, morda nas sreča čaka že 17. 3. 2024, ko igrajo naši učenci državno ekipno tekmovanje do 15 let, na katerega so se kot najboljša ekipa regije uvrstili že v novembru.

Poleg Gašperja (5. mesto) je izjemno uvrstitev na državnem prvenstvu v kategoriji do 12 let dosegel še Aleksandr Konopatskyi (7. mesto), zelo veliko izkušenj pa sta na državnem tekmovanju nabrala še Aida Denjo in Jakob Daić.

Naša tekmovalka in tekmovalci so dosegli naslednje odlične uvrstitve, za katere jim izrekamo poklon in čestitamo:

Dekleta do 12 let (v konkurenci tekmovalo 47 tekmovalk):
– 36. mesto v državi: Aida Denjo, 3,5 točk;

Fantje do 12 let (v konkurenci tekmovalo 52 tekmovalcev):
– 7. mesto v državi: Aleksandr Konopatskyi, 6 točk;

Fantje do 15 let (v konkurenci tekmovalo 49 tekmovalcev):
– 5. mesto v državi: Gašper Drevenšek, 6 točk;
– 35. mesto v državi: Jakob Daić, 4 točke.

Poročilo pripravil:
Miran Drevenšek, šahovski mentor

 

Prilagodi izgled strani