Tajništvo: 02 450 10 90 | Odjava prehrane: 02 450 10 98 info@abesednjak.si
Select Page

Šahistke in šahisti Osnovne šole Angela Besednjaka Maribor so se 30. 11. 2023 na Srednji gradbeni šoli in gimnaziji Maribor udeležili področnega ekipnega osnovnošolskega šahovskega tekmovanja za območje Maribora in okolice in ponovno, kot že vrsto let zapored, dosegli izjemne rezultate. Na tekmovanju je naša šola sodelovala s tremi ekipami: dekliški ekipi do 12 let ter fantovskima ekipama do 12 in 15 let.

Fantje do 12 let so dosegli 3. mesto, dekleta do 12 let in fantje do 15 let pa so v svojih kategorijah zmagali. Fantje do 12 let, so dosegli enako število match točk kot drugouvrščena Osnovna šola Bojana Ilicha, tudi po drugem kriteriju so delili enako število osvojenih šahovskih točk, šele po tretjem kriteriju (večje število zmag na prvih šahovnicah) so zaostali za drugouvrščeno ekipo in osvojili 3. mesto.

Fantje do 15 let so z osvojitvijo titule “področni ekipni šahovski prvaki do 15 let” pridobili pravico do nastopa na državnem ekipnem tekmovanju, ki bo potekalo marca 2024, kjer bodo kot edini predstavnik v fantovski konkurenci do 15 let zastopali mariborsko regijo (pravico do nastopa na državnem tekmovanju v tej kategoriji je pridobil samo zmagovalec). Prav tako sta na državno tekmovanje uvrščeni ekipi deklet in fantov do 12 let, kjer je sodelovanje na državnem ekipnem tekmovanju odprto za vse ekipe.

Vrstni red naših ekip:

Dekleta do 12 let – osvojile 1. mesto in postale področne ekipne prvakinje do 12 let. Ekipo so sestavljale: Anabela Caf, Aida Denjo, Meta Marinović in Jovana Marko.

Fantje do 15 let – osvojili 1. mesto in postali področni ekipni prvaki do 15 let. Ekipo so sestavljali, našteti po deskah po vrstnem redu: Gašper Drevenšek (zmagal vse partije 4/4), Aleksandr Konopatskyi (oddal le en remi, 3,5 točk iz 4ih partij) Jakob Daić (1,5 točke iz treh partij), Rene Nikl (zmagal vse partije, 4 točke iz 4-ih partij), Žan Luka Kraner (1/1 točke). Fantje so morali že v prvem krogu prestati resni preizkus z najresnejšimi tekmeci iz Osnovne šole bratov Polančičev iz Maribora. Fantje so jih premagali z rezultatom 2,5 – 1,5 (napet dvoboj vse do zadnjih sekund) in nato nadaljevali zmagoviti niz vse do konca ter tako zmagali vse 4 odigrane dvoboje.

Fantje do 12 let – osvojili 3. mesto. Ekipo so sestavljali našteti po deskah po vrstnem redu: Davud Čelenka, Marko Marjanović, Adin Junuzović, Erik Bračič in Filip Golubović.
Fantje niso izgubili nobenega dvoboja, trikrat so odigrali 2 – 2 in en dvoboj zmagali ter z enakim številom match točk (5 match točk) in enakim številom šahovskih točk kot drugouvrščena ekipa, osvojili 3. mesto.

Pohvala gre prav vsem tekmovalkam in tekmovalcem, ki so odlično zastopali našo osnovno šolo in prikazali odlične šahovske igre.

Uvrščenim tekmovalkam in tekmovalcem na državno ekipno šahovsko prvenstvo v kategorijah dekleta do 12 ter fantje do 12 in 15 let želimo veliko dobrih potez ter seveda tudi športne sreče na državnem tekmovanju marca prihodnje leto.

Poročilo pripravil:
Miran Drevenšek, mentor ID šah

 

Prilagodi izgled strani