Tajništvo: 02 450 10 90 | Odjava prehrane: 02 450 10 98 info@abesednjak.si
Select Page

Tudi letos smo na tretji petek v novembru, 18. 11. 2022, obeležili Dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ).

Otroci so zajtrkovali črni kruh, domači med, maslo, domače mleko in jabolko – vse slovenskega porekla.

Dogodek smo izvedli prvo oziroma drugo šolsko uro. Ob zajtrku smo se z otroci pogovarjali o:

  • pomembnosti zajtrka v prehrani (»Po jutru se dan pozna«): z zajtrkom zagotovimo telesu dovolj energije za dobro delo in igro ter učinkovito razmišljanje; sočasno telesu zagotovimo dovolj gradbenih snovi potrebnih za zdravo rast in razvoj; za uspešno delo v šoli je pomembno, da zajtrkujemo še pred začetkom prve šolske ure,
  • kulturi prehranjevanja (higiena – pred obrokom si umijemo roke; za mizo se lepo obnašamo; pogrinjek, uporaba pribora…),
  • pomembnosti uživanja lokalno pridelane hrane. Hrana iz lokalnega okolja je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost. Zaradi bližine proizvodnje se lahko uporablja manj aditivov, kot so konzervansi, barvila ipd., taka živila pa so tudi prepoznavna po bogatem in tradicionalnem okusu. S tem se tudi zagotavlja trajnostna raba površin, namenjenih pridelavi hrane, ohranjajo se delovna mesta na podeželju obenem pa se dviga stopnja samooskrbe s kakovostno, lokalno pridelano hrano ter tako izboljšuje prehranska varnost prebivalstva. S spodbujanjem kmetijske dejavnosti se prav tako zagotavlja ohranjenost in obdelanost podeželja,
  • pomenu mleka v prehrani.

Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka se glasi:

»ZAJTRK Z MLEKOM – SUPER DAN!«.

  • pomenu sadja v prehrani,
  • pravilnem ravnanju z odpadki, ki nastanejo pri vsakodnevnih dejavnostih ter o racionalnem ravnanju z embalažo.

V oddelkih  petega razreda je strokovnjakinja, ga. Miša Pušenjak, iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor predstavila ekološko, integrirano pridelavo hrane, pomen uživanja lokalno pridelane hrane ter certifikate shem  kakovosti.

V prejšnjem tednu, tednu slovenske hrane (od 14. 11.-18. 11. 2022), smo na jedilniku imeli nekaj tradicionalnih slovenskih jedi in to:

  • za zajtrk: mlečni močnik; polenta, mleko; na dan TSZ – kruh, med, maslo, mleko, jabolko;
  • za malico: orehova potica; bio prosena kaša na domačem mleku, suhe slive; kiblflajš (meso iz kible);
  • za kosilo: goveja juha z zdrobovimi cmoki, kuhana govedina, krompirjeva omaka; matevž, pečenica, dušeno kislo zelje, jabolčni zavitek; prežganka, skutini štruklji; štajerska kisla juha.

Pošiljamo vam povezavo do video posnetka »Mleko in mlečni izdelki z znakom »Izbrana kakovost Slovenija« in vas vabimo, da si ga ogledate:

https://www.youtube.com/watch?v=xjglDrQ5Vew

Nekaj utrinkov iz zajtrka:

      

Prilagodi izgled strani