Tajništvo: 02 450 10 90 | Odjava prehrane: 02 450 10 98 info@abesednjak.si
Select Page

Spoštovani starši in skrbniki!

Sporočamo vam, da bomo 18. novembra 2022 obeležili dan slovenske hrane in izvedli že dvanajsti Tradicionalni slovenski zajtrk. Od 1.-4. razreda bo potekal 1. šolsko uro (8.20), za učence od 5.-9. razreda pa 0. šolsko uro (7.20).

V Sloveniji že vrsto let, vsak tretji petek v mesecu novembru, obeležujemo Dan slovenske hrane, ob katerem šole in vrtci izvedejo tradicionalni slovenski zajtrk.

Tudi letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk+ naj za otroke postane poseben praznik. Osrednja tema, ki jo bomo tokrat izpostavili, so koristi mleka in mlečnih izdelkov. K temu spodbujamo tudi z letošnjim sloganom »Zajtrk z mlekom – super dan!«

Dan slovenske hrane je dan, ko naj bi se spomnili in premislili o našem načinu prehranjevanja, o tem, kakšno hrano izbiramo in pripravljamo ter kaj jemo. Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk nas želi spomniti, da je hrana, ki so jo pridelali in pripravili ljudje na slovenskih kmetijah, v kmetijskih in živilskih podjetjih ter zadrugah, bolj sveža in okusnejša. Nenazadnje je taka hrana tudi kakovostnejša od hrane, ki je pripeljana od daleč in ima za seboj na stotine ali celo na tisoče kilometrov. Za letošnje leto je medresorska delovna skupina pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v ospredje postavila pomen mleka in mlečnih izdelkov, z namenom poudariti to pomembno prehransko dobrino. Več o tem pa si lahko preberete na naslednji povezavi: https://www.nijz.si/sl/tradicionalni-slovenski-zajtrk-2022-letos-v-ospredju-mleko-in-mlecni-izdelki.

 


Vir: www.nijz.si

Prilagodi izgled strani