Tajništvo: 02 450 10 90 | Odjava prehrane: 02 450 10 98 info@abesednjak.si
Select Page

V okviru projekta Rešimo prst – gibanja Conscious Planet se je odvil večji dogodek 29. 3. 2022 v Cankarjevem domu. V predverju Cankarjevega doma je bila razstava umetniških del na to temo, poezije in drugih stvaritev, kjer lahko mladi s svojo kreativnostjo podajo svoja razmišljanja in poudarijo pomembnost ohranjanja zdrave prsti, zemlje, pomembnosti ekološkega odnosa do narave. Na skupni razstavi so sodelovali tudi naši učenci od 6. do 9. razreda.

“Conscious Planet – Rešimo prst” je globalno gibanje, ki želi pridobiti podporo 3,5 milijarde ljudi s celega sveta in tako doseči, da vlade po svetu sprejmejo ukrepe za oživitev prsti in zaustavitev njene degradacije. Gibanje deluje v partnerstvu s Konvencijo ZN o boju proti dezertifikaciji (UNCCD) in uživa podporo mnogih globalnih vodij, kot je znana okoljevarstvenica dr. Jane Goodall, njegova svetost 14. Dalajlama in predsednik družbe Salesforce Marc Benioff.

Po oceni ZN je 52 % vse prsti na svetu že degradirane. To vpliva na vse – od donosa žetve in hranilnih vrednosti pridelane hrane do biotske raznovrstnosti in podnebnih sprememb. Če ne ukrepamo takoj, bo po ocenah ZN do leta 2050 degradiranih že 90 % vse prsti. Govorimo o katastrofi, ki se nam neusmiljeno približuje in bo imela močan vpliv na življenja naših otrok.

Vse od danes, pa do svetovnega dne okolja (5. junija), bodo šole širom sveta razstavljale izdelke svojih učencev in tako skupaj oblikovale največjo svetovno razstavo v zgodovini človeštva.

Sodelovanje v tem projektu, z vrstniki iz celega sveta je za učence čudovita izkušnja, ki bo še povečala občutek pripadnosti in ponosa na to, kaj vse lahko dosežemo s skupnim globalnim delovanjem. V veselje in navdih je tudi učiteljem, saj spletna stran ponuja veliko različnih predlogov in idej za sodelovanje.

Mentorica: Žana Vračun, učiteljica LUM

 

Prilagodi izgled strani