V petek, 19. 6. 2020, se je s 6. kolom zaključila Štajerska kadetska liga z velikim slavjem OŠ Angela Besednjaka, ki je tekmovanje že tretje leto zapored zaključila na fantastičnem 1. mestu, tokrat izmed 33-ih sodelujočih šol.
 
Točke za to izjemno uvrstitev so dali seštevki prvih treh najboljših tekmovalk/tekmovalcev v kategorijah do 15, 12 in 9 let.
 
Za osnovno šolo Angela Besednjaka so se uvrstile mnoge šahovsko poznane osnovne šole in celo Športno društvo Ptuj, ki je moralo priznati premoč naše šole in zasedlo 2. mesto. V skupni razvrstitvi sledijo Selnica ob Dravi, OŠ Pohorskega odreda, Športni klub Poljčane in mnoge druge osnovne šole  iz mariborske, koroške in prekmurske regije vse do 33. mesta. 
 
Pri tem velja izpostaviti, da so poleg skupnega 1. mesta, izjemne posamične uvrstitve v skupnem točkovanju dosegle naslednji učenke in učenci:

Doroteja Drevenšek, 1. mesto med dekleti 15 let, 
Zala Casar, 2. mesto med dekleti do 15 let,
Gašper Drevenšek, 3. mesto absolutno do 15 let,
 
Rebeka Koler, 3. mesto med dekleti do 12 let,  
Zala Kacjan, 4. mesto med dekleti do 15 let.
 
Prav tako pa so lepo število točk, osvojenih skozi ciklus turnirjev, za skupno 1. mesto naše OŠ prispevali tudi: Rene Nikl, Matic Smaka, Jakob Daić, Dorian Šober, Tibor Kalacun in Žan Luka v kategoriji do 12 let, Luka Bombek v kategoriji do 15 let in Matija Jagrič, Nejc Vollmeier, Matic Sarnic, Davud Čelenka, Jurij Černetič in Erik Bračič do 9 let.
 
Na tokratnem, zadnjem, 6. turnirju, so učenci naše šole, tokrat jih je tekmovalo 13,  ponovno dosegli naslednje odlične uvrstitve:
 
Doroteja Drevenšek, 1. mesto med dekleti do 15 let in 6. mesto absolutno do 15 let, 
– Zala Casar, 2. mesto med dekleti in 7. mesto absolutno,
– Zala Kacjan, 3. mesto med dekleti in 9. mesto absolutno,
(zgoraj navedena tri dekleta so letos poslavljalo od osnovnošolskih klopi in osnovnošolskega šaha)
– Rebeka Koler, 4. mesto med dekleti do 12 let in 34. mesto absolutno do 12 let, 
Gašper Drevenšek, 5. mesto absolutno do 15 let, 
– Matija Jagrič, 12. mesto absolutno do 9 let, 
– Luka Bombek, 13. mesto absolutno, 
– Matic Smaka, 21. mesto absolutno do 12 let,
– Jakob Daić, 30 mesto absolutno do 12 let,
– Dorian Šober, 31. mesto absolutno do 12 let,
– Rene Nikl, 39. mesto absolutno do 12 let, 
 
– Matic Sarnic, 21. mesto absolutno do 9 let, 
– Nejc Vollmeier, 23. mesto absolutno do 9 let. 
 
Čestitke vsem tekmovalkam in tekmovalcem OŠ Angela Besednjaka, ki so skozi celotno minulo šolsko leto zastopali našo osnovno šolo ter na ta način poskrbeli, da  je v vitrino naše osnovne šole ponovno prišel veličasten pokal za osvojeno 1. mesto v skupnem seštevku 6-ih turnirjev Štajerske kadetske lige, tekmovanja, ki se ga redno udeležujejo tekmovalci iz Štajerske, Koroške in Prekmurja. 
 

To je bilo hkrati tudi zadnje tekmovanje v Štajerski kadetski ligi naših deklet: Zale Casar, Zale Kacjan in Doroteje Drevenšek, ki so v nedeljo odigrale še poslovilno ekipno dekliško tekmovanje in s tem zaključile bogat ciklus svojih tekmovanj za Osnovno šolo Angela Besednjaka. Dekleta se namreč poslavljalo od osnovnošolskih klopi. Od leta 2015, ko se je na naši šoli, ponovno po več letih zatišja, s svojim delovanjem pričel šahovski krožek, so tekmovale na številnih tekmovanjih in dosegle celo paleto vrhunskih uvrstitev. 4 x so postale regijske ekipne prvakinje v letih 2016, 2017, 2019 in 2020. 3 x so postale državne viceprvakinje v letih 2017, 2018 in 2019 in bile velike favoritinje za zmago na letošnjem ekipnem državnem tekmovanju do 15 let, ki pa je žal, zaradi covid-19, odpadlo. Dekleta so osvojile tudi celo paleto vrhunskih posamičnih uvrstitev, a v tem prispevku naj zaključimo z ekipnim duhom, ki nas bo kljub odhodu treh odličnih deklet, spremljal še naprej!

Zala, Doroteja in Zala, ob pogledu na številne pokale, ki ste jih zapustile šoli, se zavemo, kako zelo nam boste manjkale in vam sporočamo, da vas bomo zelo pogrešali! Vse dobro na vaši nadaljnji srednješolski šahovski poti!   
 
Poročilo pripravil:
Miran Drevenšek