Najboljši šahistke in šahisti v državi, do 12 in 15 let, so se v nedeljo, 12. 1. 2020, pomerili v kraljevski igri na Osnovni šoli Kozje, kjer je potekalo državno, osnovnošolsko, posamično prvenstvo v pospešenem šahu, v kategorijah do 12 in 15 let, ločeno dekleta in fantje.

Našo šolo so zastopale 3 učenke, v kategoriji dekleta do 15 let in učenec do 12 let, na državno prvenstvo uvrščeni preko regijskih kvalifikacij. Pri tem so učenci Osnovne šole Angela Besednjaka na zelo naporni tekmi z 9-imi šahovskimi partijami, dosegli naslednje odlične uvrstitve:

Dekleta do 15 let:
– 5. mesto v državi: Doroteja Drevenšek – 6 točk,
– 9. mesto v državi: Zala Casar – 5,5 točk,
– 16. mesto v državi: Zala Kacjan – 4,5 točk.
V tej kategoriji je tekmovalo 33 učenk.

Fantje do 12 let:
– 8. mesto v državi: Gašper Drevenšek – 6 točk.
V tej zelo izenačeni kategoriji je tekmovalo 52 učencev.

Gašper, Zala Casar in Doroteja so se vse do zadnjih kol spogledovali z medaljo. Gašper in Zala do predzadnjega, 8. kroga, ko sta s porazom možnost boja za medalje prepustila drugim in osvojila odlični 8. in 9. mesto v državi. Še najbližje medalji pa je bila Doroteja, ki je vse do zadnjega, 9. kroga držala 3. mesto in bi že z remijem v zadnji partiji osvojila 3. mesto v državi, a zelo nesrečno izgubila v zadnjem krogu tekmovanja, kar je po seštevku točk pomenilo še vedno odlično 5. mesto.

Poudariti velja, da so učenci naše šole tekmovali v zelo močni konkurenci, v kateri odločajo malenkosti, a kljub vsemu dosegli kar 3 uvrstitve v prvo deseterico in eno uvrstitev v zgornjo polovico udeležencev in ponovno dokazali, da smo se sposobni kosati z najboljšimi v državi!

Podrobnejši rezultati državnega osnovnošolskega prvenstva so razvidni iz naslednjih povezav:
Fantje do 12 let: KLIK
Dekleta do 15 let: KLIK

Učenci naše šole so odlično zastopali svojo osnovno šolo in na posamični tekmi gradili ekipni duh in navijali drug za drugega, kar nas še posebej krasi tako ob posamičnih kot tudi ekipnih tekmah, ki jih že nestrpno pričakujemo.

Slike iz tekmovanja pa najdete v šolski galeriji slik.

Poročilo pripravil: Miran Drevenšek, mentor ID šah