Nekateri učenci 1.-9. razreda naše šole so se 15. 11. 2019-17. 11. 2019 udeležili vikenda v Svetem Duhu na Ostrem vrhu, ki so ga pripravili in vodili učitelji Peter Fakin, Katja Kumer, Marko Podpečan, Diana Trifunović, in Marko Vintar. Naslednje so o dejavnostih med vikendom povedale devetošolke in učenca 5. razreda.

Lučka Leskovar: Imeli smo biološka delavnico. Delavnico je vodila učiteljica Diana Trifunović. Delali smo na treh postajah. Ponovili smo osnove mikroskopiranja, mikroskopirali smo korenine dlak, vodo iz akvarija … Na drugi postaji smo z laserjem preverjali kako na laser reagirajo konkavne in konveksne leče (kako svetlobo razpršijo oz. zberejo). Na tretji postaji pa smo z različnimi poskusi preverjali iz katerih barv je sestavljena posamezna barva. Imeli smo se lepo.

Zala Casar: Na vikendu za nadarjene je bilo super. Hrana je bila okusna, dogajalo se dosti in vzdušje je bilo krasno. Zelo mi je bilo všeč, ko smo v gozdu nabirali živali saj sem videla nekaj novih žuželk, sploh pa je bilo zanimivo, ko smo jih kasneje mikroskopirali.

Luana Kirbus: Takoj ko smo prišli v Dom Škorpijon smo se razdelili v dve skupini, tisti ki smo se prijavili na jahanje konjev in tisti ki se niso prijavili. Prijavljeni smo se odpravili do hleva, kjer smo v skupinah po štiri skrtačili konje. Konje smo nato odpeljali do proge kjer smo z njimi jahali, hodili v slalomu in hodili čez ovire. Kmalu je bilo vsega konec in odšli smo nazaj v dom.

Eva Ravnik: V soboto smo si krajšali čas z grajenjem mini objektov iz paličic, storžev in lišajev, ki smo jih našli v gozdu. Svoj izdelek smo nato tudi na zabaven način predstavili ostalim.

Zala Kacjan: V soboto smo imeli tudi astronavtsko delavnico, ki jo je vodil učitelj Marko Podpečan. Predstavil nam je 3 različne daljnoglede. Zaradi megle nismo mogli opazovati nebesnih teles in smo te nadomestili z okoliškimi stavbami. Pogovarjali smo se tudi kateri teleskop oz. daljnogled je najbolj primeren za opazovanje določenih predmetov, ki so različno oddaljeni. Učitelj Marko nas je tudi naučil izračunati in določiti kateri okular je najbolj primeren za opazovanja. Delavnica mi je bila zelo všeč, žal mi je da nismo mogli opazovati vesolja zaradi slabega vremena.

Doroteja Drevenšek: Pri matematični delavnici, ki jo je vodil učitelj Peter Fakin, smo ponovili in utrdili znanje o poliedrih ter reševali naloge, kjer smo morali ugotoviti število oglišč, robov in ploskev teles. Pridobljeno znanje nam bo prišlo zelo prav tudi pri tekmovanju iz razvedrilne matematike. Na taboru pa nas je obiskala tudi učiteljica slovenščine Polonca Čontala Piberl. Z njo smo izvedli urico slovenščine.

Leila Movrin Maršanič: Najlepše mi je bilo, ko smo izdelovali hiške v gozdu, iskali žuželke v gozdu in eksperimentirali. Najboljše od vsega pa je bilo, ko smo zunaj zvečer dobili svetleče zapestnice. Ta tabor je bil eden izmed mojih najljubših.

Minel Sakić: Zelo všeč mi je bilo, ko smo kurili ogenj, izdelovali hišice iz listja in vejic,  izdelovali ptičje hišice in iskali žuželke v gozdu. Našli smo tudi žabo in močerada! V sobah smo poslušali glasbo in se zelo zabavali. Komaj čakam na naslednje leto in nov vikend.

Na vikendu smo se učenci zelo zabavali in se še bolj medgeneracijsko povezali. Hvaležni smo vsem, ki so dejavnost omogočili.

Pripravile: Zala Casar, Doroteja Drevenšek, Zala Kacjan, Luana Kirbus, Lučka Leskovar in Eva Ravnik.

Slike najdete v šolski galeriji.