V soboto, 13. 4. 2019, je v Šmarju-Sap potekalo šahovsko državno prvenstvo do 9 let. Tekmovanja, ki so se ga udeležili tudi učenki in učenci naše osnovne šole Angela Besednjaka je postreglo s številčno udeležbo 168 tekmovalcev in 35 tekmovalk.

Učenci naše šole so dosegli naslednje uvrstitve:
Posamično tekmovanje do 9 let:
10. mesto Rebeka Koler (5 točk)
29. mesto Lara Midlil (3.5 točk)
57. mesto Jakob Daić (5 točk)
104. mesto Nikola Petrović (4 točke)
106. mesto Dorian Šober (4 točke)
136. mesto Liam Čelofiga (3 točke)

Izpostaviti velja dobri uvrstitvi Rebeke Koler, ki je dosegla odlično 10. mesto in Jakoba Daića, ki se je uvrstil v neposredno bližino prve tretjine sodelujočih na tekmovanju

Ekipno tekmovanje do 9 let:

Ker je seštevek doseženih točk štel tudi za ekipno tekmovanje, sta dekleti Rebeka Koler in Lara Midlil z doseženimi 8.5 točkami dosegli odlično ekipno uvrstitev med dekleti, to je 6. mesto med 19. sodelujočimi osnovnimi šolami. Fantje so med 44 sodelujočimi ekipami osvojili 25. mesto.

Ekipno tekmovanje do 12 let:
V nedeljo, 14. 4. 2019, je v Šmarju-Sap potekalo šahovsko ekipno državno prvenstvo do 12 let, ločeno med dekleti in fanti.

Dekleta v sestavi, ki so igrale v istem vrstnem redu po deskah: Leila Movrin Maršanić (1 od 7-ih točk), Nuša Drevenšek (6 od 7-ih točk) in Rebeka Koler (4 od 7-ih točk) so osvojile odlično 4. mesto in le za točko zaostale za tretjim mestom.

Dekleta so prikazala izjemno borbenost in zasluženo osvojile 4. mesto med 14-imi sodelujočimi osnovnimi šolami naše države.

Fantje so v ostri konkurenci ves čas lovili priključek z najboljšimi, a žal v zadnjih dveh odločilnih dvobojih popustili ter točke oddali nasprotnikom in sanj o medalji je bilo konec. Ekipo, ki je na koncu zaradi poraza v zadnjem krogu iz povsem dosegljivega sedmega mesta zdrsnila na 17. mesto od 34 ekip, so zastopali po deskah: Gašper Drevenšek (5.5. od 7 točk), Gal Blažič (3.5. od 7 točk), Luka Bombek (0.5 od 5 točk), Matic Smaka (2.5 od 4 točk) in Timon Kikec (1.5 od 5 točk).

Sicer, navajeni rednega osvajanja medalj na najvišjih državnih tekmovanjih, smo na državnem prvenstvu do 9 in 12 let morali priznati grenke poraze tokrat bolj razpoloženim nasprotnikom. Kljub vsemu s prvenstev ne odhajamo razočarani, ampak veseli, da smo lahko na državnih prvenstvih ponosno zastopali našo Osnovno šolo Angela Besednjaka.

Poročilo pripravil mentor ID šah: Miran Drevenšek