Učenci sedmih in devetih razredov so imeli pri svojih urah francoščine, pod vodstvom učiteljice Mateje Podlesek, v petek, 21. 3. 2019, in ponedeljek, 24. 3. 2019, sladke minutke.

Izvedla se je namreč prva stopnja tekmovanja »Le Macaron d’or« (Zlati makron). To je tekmovanje v pripravi francoskih slaščic, ki ga vsako leto organizira Francoski inštitut Charles Nodier iz Ljubljane. Na tekmovanju lahko sodelujejo učenci od 4. do 9. razreda, ki se učijo francoščine. Pogoj je, da si izberejo francosko slaščico. Prinesejo jo v šolo, kjer jo oceni tričlanska komisija učencev in učiteljev. Sladice ocenjujejo po naslednjih kriterijih: okus sladice, zahtevnost recepta, videz sladice ter občutek v ustih. Tekmovalci se morajo potruditi tako s pripravo kot tudi z dekoracijo sladic. Na državno tekmovanje se uvrstijo tri najboljše ocenjene sladice s posamezne šole.

Ker so pri nas tekmovale tri slaščice, se vse tri uvrstijo na državno tekmovanje. Do takrat bodo morali sodelujoči napisati še sestavek o sladici, v francoščini seveda.
Tekmovali so: devetošolca Andres Muriente Beran z jabolčno pito oz. tarte tatin in Tilen Gabor z makroni ter sedmošolki Nastja Rebernišek in Sara Perko Gracej s kokosovo rolado.

Učencem želimo vso srečo!

Doroteja Drevenšek