Učenke naše OŠ Angela Besednjaka so se v soboto, 16. 3. 2019, v Kranju udeležile osnovnošolskega državnega ekipnega šahovskega tekmovanja do 15 let.

Dekleta v sestavi Doroteja Drevenšek na prvi deski, Zala Casar na drugi in Zala Kacjan na tretji deski, so na tekmovanju, ki je potekalo po švicarskem šahovskem sistemu, v sedmih krogih z igralnim časom 10 min z dodatkom 5 sekund na potezo, odigrale odličen državni turnir in se okitile z nazivom DRŽAVNE VICE PRVAKINJE!


Lansko 4. mesto so letos nadomestile z izjemno suverenimi šahovskimi predstavami in se v sedmih dvobojih pustile premagati samo državnim prvakinjam iz OŠ Cerklje ob Krki. Na tretji deski je na turnirju pometla s konkurenco Zala Kacjan, ki je dobila prav vse dvoboje in svojo moč pokazala tudi nasprotnici, kasnejši državni prvakinji iz OŠ Cerklje ob Krki. Najbolj nestrpno smo pričakovali prav dvoboj z OŠ Cerklje ob Krki, saj so naša dekleta v prvih treh dvobojih nasprotnice gladko premagale, med njimi recimo na slovenskem šahovskem področju zelo znani OŠ Gorišnica in OŠ Jurija Dalmatina Krško. 

Odločilen dvoboj, ki je na koncu tudi pomenil odločitev o naslovu državnih prvakinj, se je tako odvil v 4. kolu tekmovanja. Po zmagi Zale Kacjan na tretji deski, nam je do velike zmage manjkala samo še ena samcata zmaga, ki bi glede na kasnejši razplet dvobojev, pomenila osvojitev naslova državnih prvakinj. Nestrpno čakanje, kaj se bo zgodilo na 1. deski, kjer je igrala Doroteja Drevenšek in na 2. deski, na kateri je ekipo OŠ Angela Besednjaka zastopala Zala Casar, se je končalo s porazom obeh in tako je bilo sanj o naslovu državnih prvakinj bolj ali manj konec. Ne glede na to, so dekleta zbrale misli in dobile še nadaljnje tri dvoboje in v odločilnem boju za 2. mesto premagale OŠ ob Rinži Kočevje in na koncu več kot zasluženo ter zelo suvereno osvojile drugo mesto!

Sklenemo lahko, da so dekleta, učenke OŠ Angela Besednjaka odigrala odličen turnir in blestele praktično v vseh dvobojih, premoč pa priznale le kasnejšim zmagovalkam. Pri tem velja omeniti, da so naša dekleta učenke osmega razreda in bodo lahko svojo šahovsko znanje v osnovnošolski konkurenci kazale še naslednje leto!

Naveden uspeh naših deklet je tako za OŠ Angela Besednjaka kot tudi za mesto Maribor pomemben dosežek, na katerega smo resnično lahko zelo ponosni! Doseženo drugo mesto namreč pomeni, da so dekleta naše osnovne šole v ekipni konkurenci do 15 let v Sloveniji pri samem vrhu!

Bravo dekleta! Moj poklon!

Poročilo pripravil: 
Miran Drevenšek

 

 

 

Čestitkam se pridružujemo tudi vsi delavci in učenci šole.