Najboljši šahistke in šahisti v državi do 12 in 15 let so se v nedeljo, 12. 1. 2019, pomerili v kraljevski igri na OŠ Simona Jenka v Kranju, kjer je potekalo osnovnošolsko posamično državno prvenstvo v pospešenem šahu v kategorijah do 12 in 15 let, ločeno dekleta in fantje.

Našo šolo so zastopali 4 učenci v dveh od 4-ih kategorij, pri čemer so vsi štirje učenci (tri učenke in en učenec) v tem šolskem letu tekmovali v kategoriji, v kateri bodo pravi favoriti šele naslednje leto, ko bodo med starejšimi v kategoriji. Osnovnošolske kategorije so namreč odmerjene na tri starostne kategorije, in sicer do 9 let, do 12 let in do 15 let. Pri tem so učenci Osnovne šole Angela Besednjaka dosegli naslednje odlične uvrstitve:

– Doroteja Drevenšek v kategoriji do 15 let osvojenih 5 točk in 10. mesto v državi Sloveniji (z enakim številom točk kot osmo uvrščena)

– Zala Kacjan v kategoriji do 15 let osvojenih 5 točk in 13. mesto v državi v državi Sloveniji (z enakim številom točk kot osmo uvrščena)

– Zala Casar v kategoriji dekleta do 15 let osvojenih 4.5 točk in 18. mesto v državi Sloveniji (z enakim št. točk kot štirinajsta)

– Gašper Drevenšek v kategoriji do 12 let osvojenih 5,5 točk in 11. mesto v državi Sloveniji.

Gašper in Doroteja sta se spogledovala celo z uvrstitvijo do 6. mesta, Zala Casar pa z uvrstvitvijo do 8. mesta, kar bi vsem uspelo z zmago v zadnjem krogu tekmovanja. Tako je v zadnjem krogu uspelo zmagati le Zali Kacjan, ki se je z zmago nad Elo Čepin prebila na 13. mesto, Doroteja je pol točke oddala Alini Lukač, Gašper je premoč moral tokrat priznati Maticu Lavrenčiču iz Ljubljane, Zala Casar pa je izgubila z Elmo Halilovič.

Najbolj številčna je bila ponovno selekcija fantov do 12 let, kjer je tekmovalo kar 52 tekmovalcev, pri dekletih, starih do 15 let, se je pomerilo 31 tekmovalk. 

Podrobnejši rezultati državnega osnovnošolskega prvenstva so razvidni iz naslednjih povezav: 

Fantje do 12 let:
http://www.sah-zveza.si/rez/1901/sst1819osF12/table.asp

Dekleta do 15 let:
http://www.sah-zveza.si/rez/1901/sst1819osD15/table.asp

Učenci naše šole so odlično zastopali svojo osnovno šolo in svojo pripadnost Osnovni šoli Angela Besednjaka pokazali z oranžnimi majicami naše šole. Zgradili smo spet nekaj ekipnega duha, ki nas še posebej krasi tako ob posamičnih kot tudi ekipnih tekmah, ki jih že nestrpno pričakujemo.

Čeprav tokrat nismo domov prinesli medalj, pa dekleta pravijo, da se jih naj slovenske konkurentke letos zelo bojijo v ekipni konkurenci, tudi Gašper pa že nestrpno pričakuje bližajoče se regijsko ekipno tekmovanje, kjer so fantje lani pometli s konkurenco.

Poročilo pripravil: Miran Drevenšek, mentor ID šah