Aprila je na naši šoli potekala NOČ KNJIGE. Tega dogodka so se udeležili učenci, ki so med prvimi prebrali vseh 5 knjig za Prežihovo bralno značko. Sodelovali pa smo učenci od šestega do devetega razreda.

Ko smo prišli v šolo, smo najprej odložili stvari, kasneje pa se zbrali v knjižnici. Med vsemi zbranimi so se oblikovale skupine za nadaljnje dejavnosti. Imeli smo 3 delavnice, in sicer zeliščarsko, kuharsko in delavnico, pri kateri smo izdelovali labele.
Naša skupina se je najprej odpravila na kuharsko delavnico, kjer nam je učiteljica najprej predstavila različne sladice iz čokolade. Kasneje pa smo še sami izdelali rumove kroglice, ampak brez ruma. Na izbiro smo imeli veliko različnih dodatkov za okraševanje teh kroglic. Na koncu pa smo jih še seveda poskusili. Bile so odlične.
Po končani delavnici smo se odpravili na delavnico, pri kateri smo si izdelali labele. Najprej nam je učiteljica pokazala postopke izdelave in v različnih jezikih pokazala pomen besede ustnice (lips). Po kratki predstavitvi smo najprej zavreli vodo in vanjo dali sestavine za nastanek labele. Med tem ko smo čakali, da se sestavine zmešajo, smo si okrasili škatlice z raznobarvnimi trakovi. Kasneje smo to tekočino, ki je nastala pri segrevanju, nalili v naše posodice in počakali, da se strdijo.
Nazadnje smo se odpravili v učilnico v naravi, v kateri nam je prijazen gospod pokazal veliko različnih rastlin, med drugim tudi njihov pomen. Povedal nam je, da se vijolice in trobentice lahko jedo tudi kot solata. Povedal nam je veliko zanimivosti o rastlinah in o njihovih lastnostih, o katerih smo prej vedeli zelo malo.

Ko smo zaključili s temi delavnicami, smo se odpravili v eno od učilnic, v kateri nas je čakala profesionalna frizerka, ki nam je naredila kite oz. frizuro po naši želji.
Kasneje smo se spet zbrali v knjižnici, tam smo prejeli dodatna navodila za nadaljnje druženje na Noči knjige.
Sledila je večerja. Večerjo smo imeli ob svečah, jedli pa smo pico in kroglice, ki smo jih izdelali v kuharski delavnici.
Po večerji je sledilo še iskanje skritega zaklada po celotni šoli. Zmagovalna skupina je prejela še knjižno nagrado in polno vrečo sladkarij. Seveda pa smo tudi poražene skupine prejele vrečo s sladkarijami.
Po teh dejavnostih smo se še podpisali v knjigo noči branja, ki jo je preteklo leto izdelal naš bivši informator.
Potem smo se z učiteljicami odpravili do telovadnice, v kateri smo si pripravili vse za spanje. Dan se je počasi končeval, preoblekli smo se, poskrbeli za osebno higieno in šli v svoje spalke ter čez nekaj časa tudi zaspali.

Zjutraj smo se zbudili ob 7.30 in pospravili telovadnico. Čez nekaj časa se nam je pridružila tudi učiteljica športa, s katero smo izvedli nekaj vaj iz pilatesa. Po vajah smo se odpravili na zajtrk in po njem prejeli priznanja za udeležbo na Noči knjige. Potem smo se vsi poslovili in se odpravili proti domu.

Ana Lorber, 8. a