DRŽAVNI DEBATNI TURNIR

V življenju velikokrat pridemo do trenutka, ko se moramo postaviti zase in to tudi argumentirati. Veliko ljudi se v takih situacijah ne znajde in težko najde mnenje in ga argumentira. Zato imamo na šoli debaterstvo, ki nas uči različnih vrlin, od govornih sposobnostih pa vse do samozavestnega nastopa. Seveda pa, kar je najpomembnejše, pripravi nas na življenje.

Na naši šoli se je 20. 1. 2018 odvijal državni debatni turnir, kjer so bili zbrani debaterji iz celotne Slovenije. Zelo smo se razveselili, da bomo lahko debaterjem pokazali našo šolo in se s tem tudi vključili v več državnih sodelovanj.

Debatirali smo na debatno trditev Ljudem, ki večkrat uporabljajo sovražni govor na socialnih omrežjih, bi morali ukiniti uporabniški račun. Debatna trditev se zelo dotika današnjih problematik in uporabe sovražnega govora nasploh. Po dveh uspešno končanih debatah smo dobili še zadnjo debatno trditev, za katero smo imeli eno uro pripravljalnega časa. Debatna trditev je bila, Če bi tvoj prijatelj začel jemati mamila, bi to povedal njegovim staršem. Tudi ta tema je pomembna in se je o njej zagotovo treba pogovarjati in predstaviti svoje mnenje.

Turnir je potekal od 9.00 pa vse do 18.00. Zbranih je bilo veliko učencev, iz naše šole pa nas je tekmovalo 12. Dosegli smo izjemno 6. in 8. mesto. Tudi po lestvici govorcev smo se odlično odrezali.

V veliko pomoč so nam bili tudi časomerilci, ki so si vzeli čas in prišli merit čas ter podpret učence iste šole.

V imenu debaterjev pa se zahvaljujem tudi mentorici, brez katere nam ne bi uspelo doseči tako izjemnih rezultatov, Polonci Kužner. Zahvaljujemo se tudi Polonci Čontala Piberl za vso pomoč pri organizaciji in tudi vsem drugim, ki so pomagali in razumeli pomen debatiranja in predstavitve naše šole Sloveniji.

Ogromno nam pomeni to, da šola ponuja veliko inovativnih stvari, skozi katere lahko razvijamo svoje misli in kreativnost. Želimo si še več takih dogodkov in druženj. Veseli smo podpore iz vseh strani, od staršev pa vse do ravnateljice. In upam, da jo bomo tudi v prihodnje dobili.

Ajša Mara Kacjan, 9. B

***

OSNOVNOŠOLSKI DEBATNI TURNIR NA OSNOVNI ŠOLI ANGELA BESEDNJAKA

V soboto, 20. 1. 2017, je na naši šoli potekal debatni turnir. Prišli so debaterji cele Slovenije. Željni druženja, debat, debatiranja.

Našo šolo so zastopale ekipe pod imeni: GPS, Melanijke, Misija slušalke in Čokoladke.

Dogajanje je potekalo od devetih, pa nekje do osemnajste ure. Odlično smo začeli s kulturnim programom v telovadnici šole.

Sledila sta dva debatna kroga na trditev: Ljudem, ki večkrat uporabijo sovražni govor v sporočilih na družabnih omrežjih, bi morali zapreti dostop do uporabniških računov. Za debatno trditev tretjega kroga pa so tekmovalci izvedeli le uro pred pričetkom debatnega kroga. Glasila se je: Če je kdo od naših prijateljev začel uživati mamila, moramo o tem obvestiti njihove starše. Zaključna slovesnost in podelitev nagrad sta bili (kot ponavadi) v rokah predstavnika zavoda Za in proti, Petra Mesarca. Zmagala je ekipa Bistroumni nesmisel. Naši debaterji so se, tako kot vsi, morali sprijazniti z rezultatom.

Srečali pa smo se tudi z novostjo, himno debaterjev, ki jo je napisala Amadeja Rek.

Iskrene čestitke (našim) debaterjem, mentorici ter tudi celotni šoli, ki je bila tokrat, v mojih očeh, res spretna gostiteljica.

Alja, 9. b

***

Himna debaterjev

Kdo ima prav?

Eni smo za,
drugi proti,
a skupaj gremo
novim ciljem naproti.

Povzdigni svoj glas,
izkoristi svoj čas,
prepričaj vse, prav vse nas.

Prepusti se poplavi besed,
ustvari svoj mali nered,
postani sam svoj vzgled,
hodi, do koder ti seže pogled.

Eni smo za,
drugi proti,
a skupaj gremo
spet novim ciljem naproti.

In konec koncev,
kdo ima prav?
Ti, jaz, on?
Mi, vi?
Vsi!

Zato povzdigni svoj glas,
izkoristi svoj čas,
prepričaj vse, prav vse nas.

Amadeja Rek, 9. b
9. 1. 2018