Pozdravljeni vsi, ki berete naš šolski časopis!
Na naši šoli se dogaja veliko stvari. Zato smo tukaj novinarji, ki vas vsak mesec z njimi tudi seznanimo.
Šolsko leto se je komaj začelo, mi pa smo že v oktobru. Začeli smo s tednom otroka, nadaljevali z raznimi tekmovanji in dnevi dejavnosti.
Šolski novinarji smo zbrali nekaj vtisov.

Ajša Mara Kacjan


Teden otroka “Povabimo sonce v šolo”

V ponedeljek, 2. 10. 2017, so učenci likovno in literarno ustvarjali na temo Povabimo sonce v šolo. Učencem se je to zdelo zelo zanimivo in so z veseljem opravili svoje delo.
V torek, 3. 10. 2017, je na šoli potekal športni dan. Imeli smo jesenski pohod. Najprej so si učenci šli pogledat film z naslovom Košarkar naj bo. V kinu so zelo uživali. Po filmu smo imeli še pohod. Učenci so bili sicer manj navdušeni, ampak vseeno so se imeli zelo lepo.
V sredo, 4. 10. 2017, je na šoli potekala okrogla miza. Povabljeni so bilo razredni predstavniki od 2. do 9. razreda (gosta: predstavnika 1. razreda). Tema okrogle mize je bila »Šolstvo in šolski sistem«. Razprava je potekala zelo dobro.
V četrtek, 5. 10. 2017, so na šoli pri urah OPB in ŠPO potekale šaljive štafetne igre. Učenci so bili navdušeni nad igrami in zelo so se zabavali. Tam se je pokazalo pravo timsko delo.
V petek, 6. 10. 2017, se je na šoli začela dobrodelna zbiralna akcija Igrača, knjiga, šolska potrebščina za prijatelja (s sporočilom za prijatelja), kjer smo zbirali šolske potrebščine, knjige in igrače, ki jih več ne potrebujemo. Nabralo se je veliko predmetov za otroke, kateri si tega ne morejo privoščiti.

Ema Finžgar

Jesenski pohod

Danes, 3. 10. 2017, smo se zjutraj zbrali pred šolo in se odpravili v kino Maribox, kjer smo si ogledali mladinski film Košarkaš naj bo. Za večino učencev je bil ta film zanimiv.

Po končanem filmu smo se odpravili na daljši sprehod po Mariboru. Najprej smo se ustavili v parku pri Treh ribnikih, kjer smo pojedli malico. Kasneje smo se pa odpravili po poti okoli ribnikov in nato nazaj do šole.

Ana Lorber in Nensi Hribar


Ogled filma Košarkar naj bo

V torek, 3. 10. 2017, smo si v Mariboxu ogledali mladinski film Košarkar naj bo. V šolo smo prišli 8.20, vzeli malico in se odpravili do kina, kjer smo dobili brezplačne kokice in odšli v dvorano. Film pripoveduje o dečku po imenu Rantna, ki je bil zelo nesamostojen. Zaljubljen je bil v dekle po imenu Metka. Če bi Ranta želel zmenkovati z njo, bi se moral naučiti igrati košarko. Na srečo je imel prijatelja Smodlaka, ki mu je omogočil treniranje košarke v telovadnici. Tam je Ranta spoznal trenerja košarke, ki so ga klicali Salta. Ta ga je uvrstil v košarkarsko ekipo Sokoli. Na prvi tekmi Ranta ni igral dobro. Ponudili so mu mesto v nasprotni ekipi, vendar je Ranta to zavrnil.
Sledila je velika tekma med Sokoli in Supercami. Sokoli so zmagali, Rantina in Metkina ljubezen pa se je srečno nadaljevala.

Stoja Jovičić


Okrogla miza

V sredo, dne 4. 10. 2017, smo se predstavniki vseh razredov zbrali v knjižnici. Na začetku smo se predstavili in povedali, ali so nas predlagali sošolci ali nas je predlagala učiteljica. V nekaterih razredih je predstavnike izbrala učiteljica, kar pa seveda ni mnenje učencev.
Nato smo se igrali igro. Poiskal si par in si ga najprej temeljito ogledal. Ko si to naredil, si se obrnil in si na sebi spremenil pet stvari, v to je bilo vključeno tudi dodajanje, odvzemanje ter premikanje z ene točke na drugo. Uspešno smo se spremenili. Tvoj par je moral ugotoviti, kaj na tebi se je spremenilo.
To smo ponovili tudi z desetimi in dvajsetimi spremembami.
Nauk te igre je bil, da se da vse spremeniti. Lahko tako, da se kaj odvzame, lahko tako, da se kaj doda ali pa, da se samo na drugačen način uporabi, izvaja.
Kasneje smo se spet zbrali. Tokrat le predstavniki učencev od 6. do 9. razreda. Imeli smo okroglo mizo. Ponovili smo igro, le da tokrat ob prisotnoti ravnateljice. Napisali smo tudi predloge, kaj bi radi spremenili na šoli. Bilo jih je veliko, zato smo najboljše izbrali in jih zalepili na plakat. Na žalost ravnateljica ni sodelovala pri izbiri predlogov.
Ker ravnateljice ni bilo, sem ji plakat izročila osebno. Predstavila sem ji predloge, ki smo jih učenci izbrali. Povedala je, da je večina predlogov izvedljivih. Predstavniki učencev in vsi učenci šole pa seveda držimo pesti, da bodo naši predlogi res zaživeli.
Učitelji, učenci, ravnateljica in vsi, ki berete ta članek:
Ne bojite se sprememb, prinašajo dobro in slabo, ampak samo tako, da jih uvedemo, bomo ugotovili, kaj pomenijo za nas in našo šolo.

Ajša Mara Kacjan

Pogovarjali smo se tudi o tem, kaj nam je v šoli všeč in kaj bi spremenili.

Kaj nam je všeč v šoli?
Da so učitelji in učenci prijazni,
da se nekatere stvari spreminjajo na boljše.
Kaj bi spremenili v šoli?
Želimo imeti več šole v naravi,
boljšo malico,
da imamo šolske uniforme,
da se učimo na bolj zabaven način,
da bo kosilo imelo okus.

Simona Zarevska


Zbiralna akcija

Teden otroka je čas, ki je posvečen nam. To je čas, ki nam ga posvetijo naši starši in učitelji, je pa tudi čas, ki ga posvečamo drug drugemu in si pomagamo. Čez ves teden, od ponedeljka do petka, smo vsi učenci naše šole prinašali različne plišaste igrače, zvezke, knjige in zraven smo napisali tudi lepe misli tistim, ki jih bodo prejeli. Vse, kar smo prinesli, je blo namenjeno otrokom, ki nimajo možnosti imeti vsega, kar imamo mi.

Lana in Ilda

Še samo malo in pričele se bodo jesenske počitnice. Imejte se lepo in naj vam sije sonce.