Na Trgu Leona Štuklja je potekal že tradicionalni 15. Bralni maraton, ki ga vedno znova organizira Zveza prijateljev Mladine ter Oviratlon.

Bralni maraton je petnajstič zapored obeležil začetek branja za Prežihovo bralno značko. Letos je bil dogodek medgeneracijski, saj so poleg mladih ustvarjalcev na Bralnem maratonu ustvarjali tudi starostniki, ki so skozi lastno poezijo ali poezijo drugih avtorjev izrazili svoje misli, želje in pričakovanja, tokrat na temo Potujmo skupaj.

Bralni maraton se pripravlja v okviru prireditev Evropskega tedna mobilnosti, ki je na Trgu Leona Štuklja potekal sočasno, zato je Bralni maraton hkrati priložnost, da se sodelujoče spodbudi ne samo k literarnemu ustvarjanju in javnemu nastopanju, temveč tudi razmišljanju o tem, v kakšnih mestih želimo živeti. Posebna gostja prireditve je bila mlada pisateljica Eva Kurnik, ki je predstavila svoj prvenec z naslovom Njena pot.
Tudi učenke Ajša, Doroteja, Julija ter Maja (v nadomeščanju Amadeje) smo sodelovale na tej prireditvi. Všeč mi je že ideja druženje z mladimi, ki imajo enako interese kot jaz, torej pisati pesmi. V uvod v bralni maraton so nam zaplesali kar starejši ljudje iz Polžka. Vsi smo bili navdušeni nad njimi in njihovo plesno predstavo kljub težavam, ki jih pri tem omejujejo. Nato je imel govor tudi župan, ki se očitno na njega ni pripravil. Prav tako pa pesnikov ni poslušal do konca, kar so naredili prav vsi, ki so se udeležili tega bralnega maratona.
Ko smo vse štiri učenke prebrale pesmi, smo za nagrado dobile knjigo in se še malo pozabavale na delavnicah, ki so bile na trgu. Poskusile smo, kako hodiš, ko si zelo pijan in s tem razlog, zakaj pijani ne vozimo. To je pripravil AMZS za mlade voznike. Sedele pa smo tudi na invalidskem vozičku in se z njim poskušale peljati. To je pripravil Polžek. Iz maratona smo se odpravile nasmejane in vesele, ker nismo šle v šolo in ker smo se lahko predstavile kot mlade ustvarjalke.
Upam, da se bom lahko tudi v srednji šoli udeležila bralnega maratona, saj je tudi za mene to postala tradicija. Bralnega maratona sem se udeležila že četrtič in sem res ponosna na vse mlade pesnike in pisatelje, ki imajo željo po pisanju, branju in nastopanju oziroma predstavljanju sebe in šole. Mislim, da bi morala država več dati na mlade ustvarjalce, ki bodo nekoč pisali knjige, pesmarice in to tudi izdali, saj imajo vsi velik potencial.

Ajša Mara Kacjan