V nedeljo, 15. 1. 2017, je v telovadnici Osnovne šole Simona Jenka v Kranju potekalo državno osnovnošolsko prvenstvo v pospešenem šahu v štirih kategorijah: učenke in učenci do 12 in 15 let. Tekmovanje je potekalo po pravilih FIDE za pospešeni šah. Igralo se je 9 partij z igralnim časom 10 minut + 5 sekund na potezo za vsakega igralca oz. igralko.


Na državno tekmovanje sta se preko regijskih kvalifikacij iz Osnovne šole Angela Besednjaka v kategoriji do 12 let uvrstili Doroteja Drevenšek (regijska prvakinja) in Zala Casar (tretjeuvrščena na regijskem tekmovanju), ki sta na državnem prvenstvu pokazali veliko borbenost in odigrali številne lepe šahovske poteze v 9 partijah kraljevske igre.

V kategoriji, učenke do 12 let, je tekmovalo 46 tekmovalk, pri čemer je Zala Casar dosegla 24. mesto z osvojenimi 4.5 točkami, Doroteja Drevenšek pa je z osvojenimi 6 točkami delila 5. do 9. mesto, po dodatnih kriterijih je zasedla končno 8. mesto. Dodati velja, da je tretjeuvrščena na državnem tekmovanju osvojila 6.5 točk, torej samo pol točke več od Doroteje Drevenšek.

Čestitke obema tekmovalkama, ki sta v izjemno močni konkurenci pokazali veliko mero svojega šahovskega znanja in dosegli lep uspeh! Celo več, med 12 tekmovalci oz. tekmovalkami, ki so zastopali mariborsko regijo (v vsaki kategoriji so se na državno prvenstvo iz MB regije uvrstili 3 tekmovalke oziroma tekmovalci), je Doroteja osvojila največ točk in najvidnejšo uvrstitev.

Čestitke učenkama!

Poročilo pripravil:
Miran Drevenšek, mentor šaha